De spanningen tussen rokers en niet-rokers kunnen soms hoog oplopen. Terwijl die eerste groep regelmatig een luchtje schept om te roken, is het voor niet-rokers niet evident om elk uur een pauze te nemen. Daarom heeft het Japanse marketingbedrijf Piala Inc. beslist om de niet-rokers zes extra betaalde verlofdagen cadeau te doen.
Werknemers die een aantal keer per dag naar buiten gaan om een sigaret te roken, verliezen op een dag al snel een uur tijd. Tijd die hun niet-rokende collega’s wel werkend doorbrengen. Is het de taak van de werkgever om dat onevenwicht te compenseren? Het Japanse bedrijf Piala Inc. vindt alleszins van wel.
Klagende collega’s
De bal ging aan het rollen toen enkele werknemers hun beklag deden. “Een van onze niet-rokende personeelsleden maakte ons erop attent dat de rookpauzes onderlinge discussies veroorzaakten”, legt woordvoerder Hirotaka Matsushima uit in The Telegraph. “Toen ik onze CEO erover inlichtte, besliste hij meteen om die discussies van de baan te helpen. De niet-rokers kregen extra vakantiedagen”, klinkt het.
Een deel van het probleem bij Piala Inc. is dat het kantoor zich op de 15e verdieping bevindt in hartje Tokio. Wie snakt naar een sigaret, moet dus een hele weg afleggen om buiten te geraken. Een rookpauze duurt daarom minstens vijftien minuten, tot groot ongenoegen van de niet-rokers in het bedrijf.
Mooie incentive
“De extra vakantiedagen zijn een mooie incentive om het personeel aan te moedigen om te stoppen met roken”, legt CEO Takao Asuka uit. “Zo’n maatregelen zijn volgens mij efficiënter dan de rokers te ‘straffen’ of ze hun tijd te laten inhalen”. En gelijk heeft hij: intussen zijn er al vier werknemers die besloten hebben om de sigaret definitief af te zweren.
Binnenkort in ons land?
Volgende Belgische bedrijven binnenkort dit voorbeeld? Volgens Geert Vermeir van SD Worx zal het zo’n vaart niet lopen. “Bedrijven zijn niet verplicht om rookpauzes toe te staan”, klinkt het op Jobat.be. “Er geldt immers een algemeen rookverbod op de werkvloer. Als je werkgever toch rookpauzes toestaat, is er in theorie sprake van een ongelijke behandeling. De niet-rokers presteren immers meer arbeidstijd dan hun rokende collega’s. De vraag is alleen hoe men dit in de praktijk gaat brengen. Het is niet gemakkelijk om vast te stellen hoeveel tijd per dag verloren gaat door de rookgewoontes”, verklaart hij. Voorlopig zijn er dan ook geen Belgische bedrijven die soortgelijke maatregelen genomen hebben.