Kinderopvang, poetshulp en zelfs een personal trainer: het zijn voorbeelden van de extralegale voordelen die bedrijven aan werknemers kunnen toekennen als onderdeel van hun loon. Dit is deels te danken aan het cafetariaplan, dat werknemers zelf meer inspraak geeft in hun verloningsmogelijkheden.
Cafetariawatte? Hoewel niet iedereen over het cafetaria- of meerkeuzeplan gehoord heeft, zijn er veel bedrijven die er gebruik van maken. Het cafetariaplan is niets meer of minder dan een flexibel verloningssysteem waarbij werknemers een deel van hun brutoloon kunnen inleveren in ruil voor bepaalde voordelen. De bekendste hiervan zijn wellicht de bedrijfswagen en maaltijdcheques, maar veel werkgevers gaan nog een stapje verder. Het idee achter dit meerkeuzeplan is dat werknemers à la carte hun loonpakket kunnen samenstellen, net zoals ze in een cafetaria zelf kiezen wat ze op hun bord willen leggen.
Vier opties
De extralegale voordelen die toegekend kunnen worden, vallen grofweg te verdelen in vier categorieën. Zo zijn er de cash- en verzekeringsopties, met als bekendste voorbeelden bedrijfsaandelen, verzekeringen of extralegale kinderbijslag. Daarnaast bestaan er ook maatregelen die de work-lifebalans verbeteren. Denk daarbij aan extra verlof, opleidingen, hulp in huis of thuiswerken. Verder heb je ook nog de mobiliteitsvoordelen zoals een bedrijfswagen of –fiets of een vergoeding voor het openbaar vervoer. Tot slot zijn er ook nog de ‘Tools’, waarbij werknemers een smartphone, tablet of laptop van het bedrijf krijgen aangeboden.
Sportief personeel
En hoewel het cafetariaplan ook bedoeld is voor kmo’s, zijn het vooral de grote bedrijven die hier sterk op inzetten. “Nike ELC heeft geen cafetariaplan, maar wel heel wat extralegale voordelen voor medewerkers”, getuigt Heleen Van Pelt, communicatiemanager. “We zijn een sportbedrijf en dat merk je aan alles. De sportfaciliteiten op ons kantoor zijn enorm uitgebreid: zo zijn er voetbal- en basketbalvelden, een fitness, een tennisveld… Werknemers kunnen allerhande sportlessen volgen en in de zomer zijn er ook speciale sportkampen voor de kinderen van ons personeel”, klinkt het.
Met rechte rug
Hoewel het de bedoeling is dat het personeel vooral naast de uren sport, is er op de kantoren zelf ook een rugschool aanwezig. “Mensen met rugklachten worden hier goed begeleid. Ze krijgen meer info over hun zithoudingen en krijgen oefeningen die de rugpijn moeten verlichten.” Onder het mom van ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ maakt Nike de werknemers warm om zoveel mogelijk aan lichaamsbeweging te doen. “We kunnen gratis deelnemen aan allerhande loopwedstrijden en dat wordt ook door het management actief aangemoedigd. Het effect daarvan merk je in het bedrijf, er heerst hier echt een teamgevoel.”, aldus Heleen.
Naast die sportieve voordelen, biedt Nike ook nog andere extraatjes. “We hebben een shop waar medewerkers onze producten met korting kunnen kopen. En daarnaast genieten we ook van de typische voordelen zoals maaltijdcheques, een groeps- en een hospitalisatieverzekering en voor sommigen ook een laptop en een gsm. We stimuleren iedereen ook om te carpoolen en te fietsen: er is een vergoeding voorzien en zelfs fietsen.”
Het bericht Het cafetariaplan geeft werknemers meer inspraak in hun loon verscheen eerst op Metro.