HomeJob(Elektrische) spanning op de Noordzee

(Elektrische) spanning op de Noordzee

Op de Noordzee wordt momenteel gewerkt aan een belangrijke primeur voor België: de eerste elektrische verbinding met het Verenigd Koninkrijk. Begin 2019 moet het Nemo Link project volledig operationeel zijn. Wat er zo bijzonder aan is? Voor hoogspanningsbeheerder Elia is het de eerste elektriciteitskabel op zee én het eerste project op hoogspanningsgelijkstroom.

Mathieu Donche is projectleider bij Elia en volgt het indrukwekkende Nemo Link project op. “We werken aan een stroomverbinding tussen België en het Verenigd Koninkrijk. Ik houd de kwaliteit van het afgeleverde werk, de timing, de financiën en de veiligheid op de werf in de gaten. Het Nemo Link project is een grote uitdaging, aangezien de twee landen gescheiden worden door de Noordzee. De onderzeese en ondergrondse elektriciteitskabels zijn in elk land verbonden met een conversiestation en een hoogspanningsstation, zodat elektriciteit in beide richtingen zal kunnen stromen. We schrijven geschiedenis, want het is voor Elia de eerste keer dat er zo’n stroomuitwisseling tussen landen plaatsvindt waar de zee een uitdaging vormt.”

Dit ambitieuze project is een samenwerking tussen Elia en het Britse National Grid, maar dat is niet de enige internationale partner. “Wat dit project voor mij zo boeiend maakt, is dat ik zowel werk voor een Britse als Belgische werkgever, ik voor het conversiestation in Brugge met het Duitse Siemens samenwerk en de kabels van het Japanse bedrijf J-Power Systems afkomstig zijn. Elke nationaliteit heeft zijn eigen filosofie om een project te benaderen en de gulden middenweg zoeken is een leerrijke ervaring.”

Mega-adapter

Mathieu maakt zich klaar voor de Open Wervendag. “Mensen vinden het interessant te leren wat er achter de transportkosten op hun energiefactuur zit, dus alle geïnteresseerden zijn op 6 mei meer dan welkom in Brugge. We leggen uit hoe het conversiestation, eigenlijk een mega-adapter, 1000 megawatt wisselstroom in gelijkstroom kan omzetten. Je kan ook de enorme brandmuren tussen de transformatoren bewonderen. Deze muren van 18 meter hoog en 50 meter breed zijn tot stand gekomen via glijbekisting. Via een platform bouwen we ze elk uur 10 centimeter beton op. Zo klaarden we de klus in slechts acht dagen!”
Wens je het conversiestation van het Nemoproject te bezoeken? Kom dan op zondag 6 mei van 10h00 tot 17h00 naar de Open Wervendag van Elia in Brugge.

Meer info via op www.openwervendag.be.

Het bericht (Elektrische) spanning op de Noordzee verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels