HomeJobDit zijn de knelpuntberoepen van 2020

Dit zijn de knelpuntberoepen van 2020

Wist je dat er jobs bestaan waar altijd vraag naar is? Die jobs heten knelpuntberoepen. Elk jaar publiceert VDAB een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen. Ook in 2020 gaat het vooral om technische beroepen en verpleegkundigen, maar er zijn ook enkele opvallende nieuwkomers zoals redder, wijnsommelier en tuinaanlegger.

Knelpuntberoepen zijn functies waarvoor de vacatures maar moeilijk ingevuld raken. Dit jaar telt de lijst van VDAB maar liefst een recordaantal van 188 beroepen. De top 10 blijft zo goed als onveranderd ten opzichte van vorig jaar, met vooral technische profielen en als vreemde eend in de bijt de verpleegkundigen, die sinds de coronacrisis meer dan ooit de handen vol hebben.

  1. Technicus industriële installaties
  2. Werfleider/Conducteur
  3. Analist ontwikkelaar ICT
  4. Bestuurder trekker-oplegger
  5. Onderhoudsmecanicien
  6. Verpleegkundige
  7. Calculator bouw
  8. Technicus productieproces en methodes
  9. Tekenaar-ontwerper mechanica
  10. Tekenaar-ontwerper elektriciteit, elektronica

Er zijn drie mogelijke redenen waarom er te weinig kandidaten staan te springen voor deze jobs.

1. Kwantitatief tekort

In de eerste plaats zijn er voor sommige functies te weinig profielen. Er is bijvoorbeeld een te lage uitstroom uit het onderwijs, omdat te weinig studenten die richting kiezen of omdat er geen simpelweg geen opleiding voor bestaat.

2. Kwalitatief tekort

Voor dit type knelpuntberoepen bieden zich in principe voldoende kandidaten aan, maar ze beschikken niet over de specifieke competenties en/of ervaring om deze job naar behoren te vervullen.

3. Specifieke arbeidsomstandigheden

Daarnaast is het ook mogelijk dat de job minder aantrekkelijk is door specifieke arbeidsomstandigheden. Denk aan onregelmatige uren, weekendwerk, een laag loon of belastend werk.

21 nieuwkomers

Naast de vaste waarden hebben ook 21 nieuwe beroepen de lijst gehaald, waaronder begeleider kinderopvang, redder, tuinaanlegger, wijnsommelier en hotelmedewerker. De oorzaak van het knelpunt van deze functies ligt niet altijd bij een tekort aan kandidaten of een gebrek aan (hoge) scholing. Bij deze nieuwe knelpuntberoepen spelen verschillende factoren een rol. De vraag naar een combinatie van competenties zoals klantvriendelijkheid, de omgang met mondige klanten en talenkennis maakt het soms moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. Daarnaast zijn ook specifieke arbeidsomstandigheden, zoals weekend- en avondwerk, variabele uren en deeltijdse of tijdelijke contracten, niet altijd even aantrekkelijk op de arbeidsmarkt. Maar er is ook goed nieuws. In 2020 verdwenen ook zes beroepen van de lijst, zoals keuken- en landbouwmedewerker.

Het bericht Dit zijn de knelpuntberoepen van 2020 verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels