Na de middag kan het gebeuren dat je je plots in een dipje bevindt. Je kan je minder goed concentreren en de tijd lijkt alleen maar langzamer voorbij te tikken. Het liefst van al zou je even de ogen willen sluiten en een powernapje doen. Het is misschien niet op elke werkvloer even aanvaardbaar, toch is het een goed idee!
Probleemoplossend slaapje
Wie zich in een moeilijke situatie bevindt, denkt al vaak: «Ik ga er een nachtje over slapen.» Wat je beter zou zeggen is: «Ik ga er even over dutten.» Een powernap verbetert namelijk de alertheid, productiviteit en creativiteit. Net voor je in een diepe slaap belandt, borrelt de creativiteit fel op.
Dat blijkt uit een Franse studie van de Parijse universiteit Sorbonne. Die studie toont aan dat mensen die wakker worden vlak voor een diepere slaap wiskundige problemen beter kunnen oplossen. Volgens de onderzoekers zou het voordeel liggen in het feit dat je je alles voor een diepe slaap nog herinnert. Daarom heeft een powernap van twintig minuutjes een positiever effect op je prestaties dan een volle nachtrust.
Het perfecte dutje
Het perfecte dutje vindt plaats tussen 13 uur en 16 uur. Plan je dutje niet te laat, zo vermijd je slapeloosheid tijdens de nacht. Een uiltje knappen duurt idealiter twintig minuten. Om echt een perfect middagdutje te scoren, kan je de duttechnieken van Thomas Edison en Salvador Dali toepassen. Zij hielden tijdens hun siësta’s een zwaar voorwerp in hun handen. Zodra ze in slaap dommelden, vielen de voorwerpen uit hun handen en werden ze wakker door het lawaai. Zo werden ze elke keer wakker net voor hun diepe slaap.
Het enige wat je nog nodig hebt om een goed dutje te doen, is een locatie. Steeds meer werkplekken investeren in ‘sleep pods’. Dat zijn cabines met een matras in. Zo hoef je niet in een ongemakkelijke positie aan je bureau te slapen. Misschien zijn de slaapcabines een leuk voorstel voor op de volgende vergadering?