HomeJobDe werkloosheid blijft dalen in 2018

De werkloosheid blijft dalen in 2018

BRUSSEL – Tegen het einde van het jaar zou de werkloosheid van 8,5 naar 7,1% moeten dalen. De tendens heeft te maken met de betere economische conjunctuur.

De arbeidsmarkt groeit, en zelfs vrij snel. Volgens het Planbureau steeg het aantal arbeidsplaatsen het afgelopen jaar met 1,3%, met 59.000 nieuwe jobs. De ondernemingen profiteerden weliswaar van een gunstige context, met een aanhoudende groei voor de hele Europese Unie en maatregelen om de arbeidskosten in België te doen dalen. Het Planbureau verwacht zelfs dat die maatregelen dit jaar nog vruchten afwerpen. De werkgelegenheidsgroei zou in 2018 1% moeten bedragen. Dat komt voor beide jaren samen overeen met 104.000 nieuwe banen.

De trend is het meest merkbaar in de handelssector. Het aantal loontrekkenden in die sector zou over de twee jaren heen met 88.000 eenheden stijgen. Ook het aantal zelfstandigen zou blijven toenemen (met zo’n 19.000 eenheden). Wat de overheidsfuncties betreft, verwacht men echter een daling met ongeveer 3.000 eenheden.

Zorgen rond arbeidskrachten

Vreemd genoeg stelt deze tendens niet iedereen gerust. Volgens het VBO hebben sommige ondernemingen het nu al moeilijk om de juiste profielen te vinden. “Het tekort aan arbeidskrachten is een van de grote uitdagingen van 2018”, waarschuwt de werkgeversorganisatie.

Een groeiend aantal van de door de organisatie onderzochte sectoren is van plan om personeel aan te werven. Een halfjaar geleden waren het er 10%, vandaag zijn het er 40%. Het betreft met name de uitzendarbeids-, de IT-, de bouw-, de glas- en de extractiesector. Alleen de banksector en de energiesector verwachten een daling van het aantal banen. Driekwart van de onderzochte sectoren verwacht in deze context moeilijkheden om bepaalde beroepen te vinden en 20% vreest moeilijkheden voor alle profielen. In Vlaanderen zijn er nog ruim 90.000 vacatures.

Dit zou voor de Belgische economie kunnen leiden tot een aantal niet ingevulde vacatures. Dat probleem, dat te wijten is aan het feit dat de opleidingen niet op de vraag van de werkgevers is afgestemd, is al in een aantal gebieden van het land bekend. Zo waren er op het einde van het derde kwartaal van 2017 volgens de Waalse ondernemersorganisatie UWE (Union Wallone des Entreprises) 31.329 vacatures in het zuiden van het land. “Die situatie remt de groei af”, waarschuwt de UWE.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels