Als sterk sociaal betrokken bedrijf is het evident dat de Nationale Loterij ook alles in het werk stelt om haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dat doen we niet enkel door deel te nemen aan een CO₂-neutraal programma of door een doorgedreven afvalsorteringsbeleid, maar ook door een uitgekiend mobiliteitsplan toe te passen op de verschillende vestigingen van de Loterij. De ‘Week van de Mobiliteit’ tussen 16 en 22 september is jaarlijks hét moment om de bewustwording rond dit thema bij alle werknemers aan te wakkeren, om te sensibiliseren en om te informeren over alternatieven voor de wagen.
In 2022 is de Nationale Loterij één van de uitverkoren bedrijven die deelneemt aan de mobiliteitschallenge ‘Naar Het Werk Zonder Mijn Auto’, een uitdaging georganiseerd door Mobiliteit Brussel waarbij een groep enthousiaste medewerkers van de Nationale Loterij tussen 12 en 23 september het opneemt tegen anderen bedrijven door minstens drie dagen (zes trajecten) de auto in de garage te laten staan. Zij krijgen de kans om groene, alternatieve vervoersmiddelen in Brussel te ontdekken. Maar daar blijft het niet bij, want ook intern organiseert de Nationale Loterij heel wat fijne acties en activiteiten rond mobiliteit.
Verschillende acties tijdens de ‘Week van de Mobiliteit’
«Jaarlijks trappen we de ‘Week van de Mobiliteit’ op gang met een infosessie», vertelt Isabelle De Beys, Safety & Health Advisor bij de Nationale Loterij. «Mensen die op één vastgelegde datum met de fiets, de trein, de step, te voet of met een ander duurzaam vervoersmiddel naar het werk komen, worden nadien verwend met een rijkelijk ontbijt op het werk. Dit jaar organiseren we bovendien voor het eerst drie uitgestippelde fietstochten tussen onze drie vestigingen in Brussel. We zetten dit jaar namelijk de
fiets extra in de kijker als alternatief voor de wagen, omdat we recent nog gloednieuwe elektrische fietsen aanschaften. Daarvan kunnen alle werknemers gebruikmaken voor verplaatsingen met betrekking tot het werk.»
«Alle eigenaars van een bedrijfswagen binnen de Loterij kregen onlangs ook een gepersonaliseerd rapport in hun mailbox met een overzicht van hun gemiddeld verbruik in de eerste twee kwartalen van 2022», vult Veerle Buyens (foto) aan. Zij bekleedt bij de Loterij de functie ‘Insurance & Fleet Manager’. «We moedigen alle bestuurders aan om dat gemiddelde in het vierde kwartaal naar beneden te krijgen, door bijvoorbeeld zuiniger te rijden, de auto te laten staan voor kleine verplaatsingen of gebruik te maken van andere vervoersmiddelen. Wie aan het einde van de rit de grootste inspanning heeft geleverd, mag rekenen op een mooie prijs.»
Duurzaam mobiliteitsplan
«We evalueren ons mobiliteitsbeleid op regelmatige basis en staan in constante verbinding met alle vestigingen. Dat luisterend oor zorgt ervoor dat we kunnen bijstellen en blijven evolueren naar een groenere onderneming», vertelt Koen Huyck, Fleet & Tendering Manager bij de Nationale Loterij. «Sinds haar eerste mobiliteitsplan in 2011 heeft de Nationale Loterij al grote stappen gezet. Deelnemen aan de ‘Week van de Mobiliteit’ en er motiverende activiteiten aan koppelen heeft echt wel zijn effect, want onze werknemers worden zich steeds meer bewust van de impact die ze op het milieu hebben én wat ze daaraan kunnen veranderen. Dat zien we ook in de cijfers. Vorig jaar gaven collega’s die naar het werk fietsen 29.000 fietskilometers in. In de eerste zes maanden van dit jaar zitten we al bijna aan 21.000. In de eerste zes maanden van 2022 werden ook al meer fietsen geleased via ons cafetariaplan dan in het hele voorgaande jaar en ook onze vloot wordt steeds groener. Daar waar er in 2021 in totaal 30 elektrische wagens werden besteld, waren dat er enkel in het eerste semester van dit jaar al 20. In alle opzichten zijn we bij de Loterij dus op de goede weg naar een groenere toekomst, onder andere dankzij een duurzaam mobiliteitsplan waar we allemaal samen aan werken.»