Met een omzet van 1,53 miljard euro in 2021 knoopte de Nationale Loterij opnieuw aan met haar duurzame groei. Talrijke Belgen speelden ook vorig jaar voor een klein inzetbedrag met de producten van de Loterij en dat zorgde voor heel wat grote en kleinere winnaars. Kom jij mee de winsten verdelen bij de Nationale Loterij tot je zelf het grote lot wint?
In 2021 liet de Nationale Loterij een uniek record optekenen, want vorig jaar waren er voor het eerst meer dan 100 miljoen winnende deelnames. Concreet werd een totaal bedrag van 896.181.191 euro verdeeld onder 103.740.310 winnaars, goed voor een gemiddelde winst per speler van 8,6 euro. 47 winnaars mochten zichzelf toevoegen aan het lijstje van Lotto-Jackpotwinnaars en er was ook één winnaar in rang 1 bij EuroMillions. Deze gelukkige winnaar won 21.214.762 euro. 2021 leverde bovendien 23 grote Cash-winnaars op, 23 grote Win For Life-winnaars, 14 grote Subito-winnaars en 6 Joker+-winnaars. Bij al deze grote winnaars zijn zowel spelers die hun kans waagden op e-lotto, het online speelplatform, als in de fysieke retail.
Als concreet voorbeeld nemen we even de grootste Lotto-winst van 2021: op 8 december zag een Limburgse vrouw haar zes nummers uit de trommel rollen en zo won ze de Jackpot van 6.500.000 euro.
Heel wat mensen speelden voor deze Jackpot mee: op het digitale speelplatform van de Nationale Loterij zijn 1,3 miljoen spelers geregistreerd. Bij een grote Lotto-Jackpot als deze nemen er gemakkelijk 400.000 à 500.000 spelers deel aan deze specifieke trekking, slechts 1 product uit ons ruim online spelaanbod op dat moment.
Het digitale speelluik van de Nationale Loterij staat vandaag voor ongeveer 24% van de omzet. Vele spelers zijn ondertussen ‘omnichannel’-spelers waarbij ze zowel via het digitale kanaal als via het fysieke verkoopkanaal af en toe deelnemen aan diverse spelen van de Nationale Loterij. Ook in het ‘offline’ gebeuren van bijvoorbeeld een krantenwinkel of tankstation speelt IT een belangrijke rol. De Loterij heeft in Jette een eigen distributiecentrum, van waaruit alle krasbiljetten en bulletins voor de loterijspelen verdeeld worden over meer dan 7.500 verkooppunten. De logistieke organisatie daarvan draait vooral op SAP-systemen.
En ook de validatie van speltickets of aankoop van krasloten in een fysiek verkooppunt komt via onze IT-systemen op onze servers terecht. Nemen we alle offline en online deelnames samen, dan komen we dagelijks op duizenden spelcombinaties die moeten ingelezen en verwerkt worden door onze IT’ers. De trekkingen zijn bij de Nationale Loterij een zeer strikt gecontroleerde aangelegenheid waarbij IT verantwoordelijk is voor het afsluiten van alle deelnames, het grondig checken van alle systemen op mogelijke anomalieën, het afleveren van de winstverdeling met bijhorende gespeelde spelcombinaties. Dit gebeurt dagelijks in aanwezigheid van een deurwaarder en afgevaardigden van de gedelegeerd bestuurder. Voor online-winnaars wordt een mail gegenereerd met hun individueel winstdetail. IT zorgt er ook voor dat winnende biljetten uitbetaald kunnen worden in onze fysieke verkooppunten.
Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt het IT-departement intussen met verschillende IT-partners het nieuwe state-of-the-art digitale webplatform, dat dit jaar gelanceerd zal worden.
Kortom: het IT-departement is het kloppend hart van de Nationale Loterij dat nauw samenwerkt met de hele organisatie om onze spelers 7 op 7 de beste spelervaring te laten beleven in een veilige omgeving en om ten allen tijde onze onfeilbare reputatie hoog te houden. Onze miljoenen spelers, onze vele winnaars en de ontelbare goede doelen die we dagelijks voor meer dan 520.000 euro ondersteunen, rekenen daarop.
Kom jij ons IT-team straks vervoegen? Grijp je kans en bekijk al onze openstaande vacatures op www.nationale-loterij.be/over-ons/jobs