Juni is Pride-maand: bedrijven hijsen de regenboogvlag, fleuren hun saaie grijze logo op met ditto kleuren en pakken uit met campagne rond inclusiviteit en anti-discriminatie. In de praktijk blijkt er echter nog heel wat werk aan de winkel om het bedrijfsleven queervriendelijk te maken: vier op de tien Belgische transgender of non-binaire werknemers namen al ontslag wegens een vijandige werkomgeving. Dat stelt onderzoek van Stepstone.
Stepstone bevroeg in 2021 121 transgender en non-binaire werknemers uit verschillende sectoren en stelde vast dat de regenbogen op de Belgische werkvloer maar bleekjes kleuren. Zo hebben bijna 4 op de 10 werknemers (39%) hun werkgever al verlaten omdat ze de werkomgeving als onvriendelijk of simpelweg vijandig ervoeren. In 2017 was dat ‘slechts’ 27%. Daarnaast zegt maar liefst 65% van de respondenten al eens gediscrimineerd te zijn op het werk vanwege hun transgender of non-binaire identiteit: een lichte stijging tegenover 2017 (62%). Bovendien zei meer dan 2 op 3 respondenten (68%) dat ze op een bepaald punt in hun carrière het nodig hadden gevonden om hun genderidentiteit en/of genderexpressie verborgen te houden voor collega’s.
Werkgevers
De cijfers spreken boekdelen, maar waar zit de ruimte voor verbetering? In de eerste plaats bij de Belgische werkgever, zo blijkt. Zo’n 6 op 10 (62,5%) zegt dat hun werkgever geen specifieke ondersteuning biedt voor transgender of non-binaire werknemers. «Werkgevers moeten zich bewust worden van hun mogelijke bijdrage aan
Overheid
Maar ook de